уторак, 14. мај 2013.

Afscheid nemen is altijd triest

Ik denk dat we nog niet bewust zijn van het feit dat deze week de laatste week is. We hebben de laatste weken te veel dingen te doen - essays, presentaties, toetsen en daarom kunnen we niet aan andere dingen te denken. We hadden nog een ongewoon en boeiend verplicht voor onze laatste les savremeni - we moeten een liedje schrijven en een video daarvoor maken. Ik was in groep met Snezana, Sonja en Mia en we hebben daaraan heel hard gewerkt. Nu zijn we daar trots op...ik ga niets daarover vertellen, jullie gaan alles op de les op donderdag zien. Aangezien dat we niet zo veel tijd voor die opdracht hadden, werd het heel goed gemaakt. Vandaag dacht ik een beetje over mijn studie en ik kan niet geloven dat vier jaar zo snel voorbij zijn. Ik heb enkele heel goede vrienden gemaakt en we zullen zeker vrienden blijven na onze studies, maar het is toch triest dat we nooit meer samen naar de les zullen gaan. Dit is mij laatste blog...(http://www.youtube.com/watch?v=Nl9WMIPzd6w)

субота, 4. мај 2013.

Ik lig op een strand... ik weet niet precies waar...waarschijnlijk op Santorini. Ik geniet van de zon en ik lees een boeiend boek. Als ik het warm heb, dan ga ik zwemmen in de zee...of in dat prachtige zwembad dichtbij het strand. Ik heb niets te doen en ik hoef niet na te denken over mijn verplichten. Klinkt lekker, hè? 

Maar alles is in het water gevallen toen besefte ik dat het alleen maar een droom was. Waarom duurde het niet langer? Ik wil niet in deze realiteit zijn. Als ik mijn droom met mijn realiteit vergelijk, dan word ik depressief. Enerzijds heb ik een prachtig strand en niets te doen, alleen maar van het leven te genieten, en anderzijds heb ik mijn donkere kamer met veel papiertjes op de muur waarop mijn verplichten staan. Maar ik moet niet depressief zijn... examens zullen voorbij gaan en de zomer is dichtbij. Ik moet gewoon geduldig zijn...en in de tussentijd kan ik over mijn vakantie dromen. 



недеља, 21. април 2013.

Voor mij is het altijd moeilijk om te beslissen waarover ga ik schrijven op mijn blog, maar vandaag heb ik absoluut geen idee. Vandaag was een prachtige dag en er werd de bekende marathon van Belgrado gehouden. Ik ben heel vroeg opgestaan om naar Duitse les te gaan en ik heb 3 uur daar doorgebracht. Daarna ontmoette ik een vriendin en we gingen naar Kalemegdan om te wandelen. Het was heel leuk en we konden daar de hele dag blijven. Ik denk dat we allemaal op dit lenteweer hebben gewacht. Dit weer heeft natuurlijk invloed op onze stemming en iedereen voelt beter na een wandeling in mooi weeer. 
Spoedig zal ik een kleine vakantie hebben, maar tijdens die vakantie moet ik veel dingen doen. Ik moet 2 scripties afmaken, nog 3 presentaties doen, nog enkele essays schrijven, teksten vertalen en een huiswerk voor een keuzevak maken...en voor alles heb ik minder dan een maand tijd! Het klinkt echt onmogelijk, maar ik moet mijn best doen. Wens me succes! :(

субота, 13. април 2013.

Emoties uiten


Het is heel leuk dat onderwerpen die we in de les behandelen altijd 
als inspiratiebron kunnen dienen voor mijn blog. Soms vind ik heel moeilijk om onderwerp voor mijn blog te bedenken en ik heb vaak helemaal geen inspiratie. Vorige les hebben we het over het voelen en uiten van emoties gehad. Mensen uiten hun emoties op verschillende manieren. Er bestaan mensen die heel moeilijk hun emoties uiten, maar ook mensen die heel gevoelig zijn. We kunnen emoties door verschillende dingen wekken en het is heel goed om emoties te uiten en niet dat voor jezelf te houden. Een van de beste manieren om met je emoties om te gaan als je je slecht voelt is praten met de personen die jij vertrouwt en met die persoon samen proberen een oplossing te vinden. Dat helpt zeker. Wat vaak ook kan helpen als je je emoties wilt uiten is lezen of naar muziek luisteren en dat kan je heel rustig maken of andere, "positieve emoties" wekken. Sporten kan ook ons ontspannen en veel mensen gaan fietsen of rennen om zich beter te voelen. Ik voel me altijd uitstekend als ik naar theater ga of een goede film bekijk.

недеља, 7. април 2013.

Zondag

Voor de meeste mensen is zondag een vrije dag om te rusten of uitgaan met vrienden en ze denken dat het de leukste dag van de week is. Het is meestal een dag waarop je niets moet doen en nergens moet gaan. Mensen willen geen huiswerk op zondag doen en geen huishoudelijk werk. Niet uit principe, maar ze willen niet die dag laten verpesten door dingen die ze niet leuk vinden. Als het mooi weer is, is het ook leuk om naar buiten te gaan en iets actiefs doen (rennen, wandelen, fietsen, enz.). 
's Zondags moet ik veel dingen doen. Ik moet heel vroeg opstaan en naar Duitse les gaan (ja, het is mijn keuze om daar te gaan, maar ik wist niet dat het op zondag moest zijn!) die ongeveer 3 uur duurt (dus, tot 13 uur). Na de les, moet ik altijd naar mijn wedstrijd haasten en het duurt ongeveer anderhalf uur. Daarna, ga ik thuis om een beetje te rusten en eten en de rest van de dag moet ik huiswerken doen. Het is ook mijn schuld dat ik die huiswerken niet vroeger afmaak, maar op andere dagen heb ik ook niet veel tijd. Dit is hoe mijn zondag eruit ziet.

петак, 29. март 2013.

Katten zijn gezond

Veel mensen zijn zich niet bewust van de positieve invloed van katten op hun gezondheid. Als je een kat hebt, weet je al dat een kat stress kan verminderen en verzachten. Volgens een onderzoek in de Verenigde Staten hebben kateigenaren minder risico om dood te gaan aan een hartaanval of aan een andere cardiovascular ziekte. Uit dit onderzoek blijkt dat het risico op een hartaanval 40% hoger lag voor de mensen die nooit een kat hadden. Ik zou alle huisdierliefhebbers aanraden om een kat te kopen.


    


Ik hou van alle dieren maar naar mijn mening kan je best katten houden als je een appartement hebt. Ik heb een mooie grijze kater al enkele maanden die toevallig bij ons is gekomen. Mijn ouders gingen terug van het vakantie huis en ze hebben halverwege hun weg naar huis opgemerkt dat een kleine kat zat in de kofferbak van hun auto. We waren niet van plan om een kat te hebben, en daarom wilden we hem naar die plek terugbrengen. Na een tijdje hebben we aan hem gewend en konden we hem niet verlaten. Nu beschouwen we hem als een familielid. 

недеља, 24. март 2013.

Omgaan met complimentjes

In de laatste les hebben we het gehad over een heel interessant onderwerp - omgaan met complimenten. Complimenten geven valt sommige mensen zwaar, ze kunnen niet tegen iemand zeggen dat hij of zij er goed uitziet of een andere compliment geven. Veel mensen zijn zich niet bewust van het belang van woorden. Er is een mooi spreekwoord: "Een goed woord vindt een goede plaats". Het betekent dat we door vriendelijk te zijn, ook vaak een vriendelijke reactie terugkrijgen. Dus, het kan een grote invloed hebben op de verhouding tussen mensen Iedereen weet hoe het een prachtige gevoel is om een compliment te krijgen van iemand en daarom moeten we ook leren hoe we een compliment moeten geven. 
Het is ook belangrijk hoe we reageren op complimenten. Volgens mij is het zelfs moeilijker dan het geven van complimenten. Als we een compliment niet kunnen ontvangen, dan kunnen andere mensen denken dat we onzeker over onszelf zijn of dat we te arrogant zijn. Zelfs als we twijfelen over de oprechtheid van een compliment die iemand aan ons heeft gegeven, moeten we daarvoor bedanken uit beleefdheid.

четвртак, 14. март 2013.

Vandaag heb ik een heel drukke dag gehad. Ik moest om 8 uur opstaan om een beetje te studeren omdat ik om half 12 een toets had. Later had ik nog een les op de faculteit en daarna ging ik naar mijn Italiaanse les. Daar hebben we over een wereldbekend onderwerp gehad- over de Italiaanse mode. 
Italië is al vele jaren een synoniem voor mode. Als we op het etiket van een kledingstuk "made in Italy" zien, denken we onmiddelijk dat dat kledingstuk van goede kwaliteit is. De Italiaanse mode spreekt veel mensen aan en het is vaak een teken van goede smaak en raffinement van mensen die Italiaande kleding dragen. Italianen zijn een volk dat heel elegant is en dat veel rekening houdt met mode. Zeker besteden ze veel geld om er geweldig uit te zien, maar niet iedereen kan voor de kleding van een sterk merk betalen. 
Italiaanse mode valt in de smaak bij mij (niet alle merken maar grotendeels), vooral schoenen die echt van goede kwaliteit zijn, maar het probleem is dat Servië beste spullen uit Italië niet importeert en daarom heeft Servische markt geen grote keuze aan Italiaanse goederen.

понедељак, 11. март 2013.

Herceg Novi

Ik heb veel verschillende steden bezocht maar volgens mij is Herceg Novi de beste stad ter wereld. Ik ga daar elk jaar vanaf mijn zesde jaar en dat is een van de redenen waarom die stad belangrijk is voor mij. Vroeger, toen ik klein was, kon ik daar langer blijven tijdens de zomer, maar nu is het onmogelijk omdat mijn vakantie steeds korter wordt vanwege mijn examens. Vorig jaar kon ik alleen maar 8 dagen daar blijven en het was te kort voor mij, maar het was de beste zomer ooit! Ik ging daar met twee vriendinnen en we praten nog steeds over die prachtige zomervakantie elke keer wanneer we elkaar ontmoeten. Het is misschien raar dat ik pas nu over mijn vorige zomervakantie schrijf, maar ik kijk er naar uit om daar weer dit jaar te gaan. Ik hoop dat ik dit jaar meer tijd zal hebben om daar langer te kunnen blijven. Waarschijnlijk zijn er steden die mooier zijn en die mensen liever zouden bezoeken dan Herceg Novi  maar volgens mij kan geen andere stad de sfeer van die kuststad vervangen. Het is een prachtig gevoel wanneer je 's nachts op het strand zit met vrienden en naar zee kijkt. Er is geen plaats die ik meer dan Herceg Novi wil bezoeken.

недеља, 3. март 2013.

BusPlus

Vorig jaar is het Bus plus systeem ingevoerd. Het was iets totaal nieuws voor inwoners van Belgrado dat we elektronische tickets moeten gebruiken, maar het echte probleem is dat ticketcontrole versterkt is en we zijn er niet aan gewend.  Tickets zijn ook veel duurder dan vroeger. Een voordeel van het BusPlus systeem is de mogelijkheid om via sms te checken hoe ver een bepaald voertuig is van je station en wanneer het zal komen. Maar er zijn veel nadelen van busplus. Het ticket is te duur voor zo’n lage levensstandaard en de dienst is slecht voor zo’n hoge prijs. Er is geen genoeg voertuigen, soms moeten we te lang op een voertuig wachten. Daarom is het altijd druk in het voertuig  en soms kunnen we er niet instappen. Voertugen gaan ook vaak kapot en in dat geval besteden we veel tijd aan wachten op een ander voegtuig. 

Er gebeuren te veel incidenten met controleurs in het openbaar vervoer en  soms is wel hun schuld maar soms is het schuld van agressieve passagiers. Ik denk dat al die incidenten gebeuren vanwege ontevredenheid van mensen die geen ticket willen kopen omdat de dienst slecht is. Het openbaar vervoer is zo genoemd precies omdat het toegankelijk,  bestemd voor iedereen moet zijn. Het is een alledaagse behoefte vooral van mensen die werken, studeren en oude mensen die met moeite kunnen lopen. Het openbaar vervoer is gewoon noodzakelijk in een grote stad zoals Belgrado. 

недеља, 24. фебруар 2013.

Livemocha

Livemocha is een heel boeiende website waar je verschillende talen kan leren of een taal die je al kent oefenen. Volgens mij is het heel moeilijk om een vreemde taal te leren op het internet (vooral het leren van lezen en schrijven), maar als we een taal een beetje kennen, kunnen we het verbeteren met behulp van het internet. Dus, als je een taal echt goed wil leren spreken en schrijven, moet je een cursus volgen op een talenschool. Leren op livemocha een de sociale manier om talen te leren. Daar kan je oefeningen doen die betrekking hebben tot verschillende vaardigheden: luisteren, lezen, spreken en schrijven. Als je een oefening daar doet, dan krijgt je een feedback van de moedertaalspreker van de taal die je wil oefenen. Andere mensen die jouw taal willen leren, krijgen dat van jou. Je kan ook met die mensen chatten en iets nieuws te weten komen over hun land, cultuur en taal. Er zijn ook mensen die vervelend zijn en die vanwege andere redenen daar zijn, maar je kan hen blokkeren als je wil. Veel mensen delen daar foto's van hun steden en schrijven over bezienswaardigheden van hun landen. Volgens mij is livemocha een van de nuttigste sites voor talenleren.